Publicerad: 2013-07-24

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Elafskolan fÄr grönt ljus av skolinspektionen

SVERIGE Initiativet att starta en svensk skola med assyrisk inriktning i Södertälje fick en stor skjuts framåt under juli månad när Skolinspektionen gav sitt godkännande. 
- Vi är glada över beslutet, men tyvärr är kommunen negativt inställd, säger Ninos Maraha från Aprendere Skolor AB.  
Aprendere Skolor AB, ett privatÀgt utbildningsföretag förklarade under 2012 sin avsikt att starta en Svensk friskola med assyrisk inriktning i SödertÀlje. Med hjÀlp av Assyriska Riksförbundet hölls flera informationsinsatser med bland annat brev direkt till hushÄll vilket resulterade i att det kom in tillrÀckligt mÄnga intresseanmÀlningar för att lÀmna in en ansökan till Skolinspektionen. 
 
I början av juli mÄnad kom svaret frÄn Skolinspektionen som ger klartecken för Elafskolan. Skolinspektionen ger klartecken trots invÀndningar frÄn SödertÀlje kommun som i sitt yttrande argumenterade att Elafskolan skulle innebÀra ökad segregation. 

- VÄrt svar pÄ kommunens yttrande Àr att Elafskolan inte kommer att leda till ökad segregation. IstÀllet för att eleverna som det Àr nu blir halvsprÄkiga, det vill sÀga varken lÀr sig svenska eller sitt modersmÄl ordentligt, kommer vi att hjÀlpa eleverna att bli tvÄsprÄkiga. De ska lÀra sig utmÀrkt svenska och assyriska, sÀger Ninos Maraha och uttrycker glÀdje över att Skolinspektionen hÄller med. 
 
Att kommunen inte Àr positivt instÀlld till skolan kan innebÀra svÄrigheter att hitta lÀmpliga lokaler, vilket skulle kunna stoppa etableringen av skolan. 
- Vi Àr helt beroende av kommunen eftersom det Àr kommunen som har lÀmpliga lokaler och vi hoppas att lokalfrÄgan ska lösas, sÀger Maraha. 
 
Elafskolan Àr planerad att starta hösten 2014 och kommer dÄ att bli landets första utbildningsplats med assyrisk inriktning. Den svenska friskolan kommer att följa den nationella skolplanen i alla vanliga Àmnen och Àven ge eleverna kunskaper i assyriska sprÄket och assyrisk historia. 
 
 
 
 
 

Redaktionen

 

lÀsarna kommenterar...

sprÄkkunskap 130806 - 13:40

Jag Àr vÀldigt glad över starten av Elafskolan. Hela folket borde satsa rÀtt, satsa pÄ att lÀra sig vÄrt assyriska sprÄk för att bevara det. SprÄket Àr tyvÀrr pÄ vÀg att försvinna och glömmas bort. DÄ har vi ett problem, var kan man lÀra sig sprÄket, om man Àr intresserad? Finns det utbildningsforum? Vilka böcker rekomenderas för inlÀrning? Jag tÀnker Àven pÄ Elafskolans lÀrare, speciellt i undervisningen av assyriska sprÄket, de som vill bli morgondagens lÀrare och undervisa pÄ Elafskolan, var kan dessa studenter införskaffa modersmÄlslÀrarsexamen? Hoppas pÄ att kunna fÄ svar pÄ dessa frÄgor.

gabbara 130730 - 23:50

HB // vi Àr inte fanatiker som dina kÀra bröder/systrar (syrianer/arameer) som gömmer sig sÄ fort en kurd fiser, vi Àr ashuraye so inte backar för nÄn

shamiram, göteborg 130730 - 22:30

kul och imponerande! vore sÄÄÄ bra o kunna ha en assyrisk skola, sÄ kan förÀldrarna fÄ göra sitt val. detta skulle oxÄ vara en förebild för andra stÀllen dÀr vÄrt folk lever utspridda som rön för vinden. stort lycka till och grymt jobbat alla inblandade!

HB 130730 - 15:21

Till ”gabbara”///Jag kĂ€nner inte dig personligen, men du uttrycker dig fanatiskt liksom de du nĂ€mner i syrianska falangen ”mina bröder”: bahro daniel (the man) yaclin, david (historikern) dag, jean (professor) azar o sist o inte minst joonny (the aramean pass fixers) messsso. En sak ska du veta om att jag tar avstĂ„nd frĂ„n mina egna biologiske bröder nĂ€r jag ser att de medvetet skapar osĂ€mja bland sitt folk och jag bryter kontakten med dem helt nĂ€r jag ser att de medvetet försöker splittra sitt folk. DĂ€remot Ă€r de mina bröder sĂ„ lĂ€nge de gör det pĂ„ grund av okunskap (sakhlotho). Jag vill avsluta dessa rader med tre citat frĂ„n tre olika kommentatorer, nĂ€mligen: Ninveh, ”Vi mĂ„ste börja att samarbeta, det Ă€r det bĂ€sta för vĂ„rt folk”., Suryoye ”Vem bryr sig om de analfabeterna"? och Mofasa ”Fokusera pĂ„ det positiva vi assyrier gör och skit i vad andra gör.”

Kunskap Àr makt 130730 - 12:04

KÀra systrar och bröder, som vi har skrivit tidigare, nÀr det gÀller sprÄk- kultur- och historie- frÄgorna Àr det vÀldigt viktigt med att satsa pÄ att utbilda flickor i dessa Àmnen i första hand. Jag pÄpekar detta dÄ pojkar hade en chans i kyrkor och kloster dÀr flickor inte hade denna rÀttighet. Detta problem har pÄverkat sprÄkutvecklingen negativt, för flickor kunde inte införskaffa sprÄkkunskaper och dessutom skull de bli morgondagens mödrar och uppfostra barnen.NÀr de inte har den sprÄkliga utvecklingen kan de inte heller lÀra barnen. DÀrför inser jag att det Àr av stor vikt och vÀrde att flickor ska vara i majoritet i Elafskolan. Hoppas ingen missförstÄr mig, för jag vill nationens bÀsta. Hoppas pÄ förÀndringar för en bÀttre framtid vÄr nations överlevnad och rÀttvisa.

Ninveh 130730 - 11:49

//Gabbara// vi förstÄr dig, vi delar dina kÀnslor och kunskaper. Vi trodde ocksÄ pÄ att ungdomen skulle förÀndras och se pÄ namnkonflikten med andra ögon, men tyvÀrr har de blivit Ànnu mer hatiska mot den assyriska rörelsen Àn sina förÀldrar och den Àldre generationen. Samtidigt har vi mÀrkt att vi inte kommer nÄgon vart i denna konflikt, tiden gÄr fort, vÄrt folk mördas, flyr, assimileras. Det vi vill sÀga Àr att vi upplever stora tragedier och trauman, sedan Seyfo, fram till idag. KyrkofÀder har brustit i mötet med Assyrier, dessa har förnekats. SjÀlvklart Àr detta en stor tragedi och förlust för hela folket oavsett om vi Àr assyrier,syrianer,kaldeer eller arameer. Vi gÄr i gamla fotspÄr utan att förÀndra för en bÀttre framtid. Vi assyrier vill inte sÄra andra och vill inte heller bli sÄrade, vi har en kamp, vi mÄste bekÀmpa orÀttvisorna mot vÄrt snart utdöende folk. Sorgen över denna trauma har ingen grÀns.

gabbara 130730 - 10:33

HB// du behöver inte inte förklara för mig vem som heter si o sÄ vem som Àr si o sÄ, för redan nÀr jag var i mammas mage sÄ visste vad jag var, vilket gör mig j-ligt stolt.. det hÀr kan du ta o förklara till dina kÀra bröder/systrar (syrianer/arameer).. HB du kan börja ta ett snack den nye o pÄlÀste skribenten pÄ bahro daniel (the man) yalin, david (historikern) dag, jean (professor) azar o sist o inte minst joonny (the aramean pass fixers) messsso... sedan kan du komma till mig/oss som inte lÀst historia o förklara vad dom har sagt till dig..

gabbara 130730 - 03:35

HB// jag Àr 100% ASHURAYA.. tror du inte pÄ mig sÄ Àr du vÀkommen till vÄran förening, sÄ bjuder jag pÄ en ticka o en bÀrs, ozo eller varför inte bjussa pÄ en whiskey, o under den tiden du Àter o dricker hos oss sÄ lovar jag dig att du kommer att bli förvÄnad av det du ser i vÄran förening, sÄ hela 30% av vÄran förenings kunder Àr syrianer.. sÄ nej jag Àr inte hatisk

HB 130729 - 14:54

Till den trĂ„ngsynte "gabbara" /// Jag vill hĂ€r passa pĂ„ att frĂ„ga dig och andra trĂ„ngsynta, Ă€r inte Abraham och Brahim ett och samma namn? Är inte Abduollahad och Blahad (söndags tjĂ€nare) ett och samma namn? PĂ„ samma sĂ€tt som man förklarar för ett 10 Ă„rig barn vill jag hĂ€r förklara för dig att i semitiska sprĂ„k (assyriska, arabiska och hebreiska) faller bort begynnelsebokstaven frĂ„n ett namn. AlltsĂ„, assyrier och syrier Ă€r ett och samma namn om man bortser frĂ„n dagens demografi i omrĂ„det. Assuroye blir Suroye, eller Suryoye, pĂ„ assyriska och tyvĂ€rr hĂ€r i Sverige har en del av vĂ„rt folk blivit kallade Syrianer för att inte förknippas med dagens sĂ„ kallade arabiska Syrien, men ocksĂ„ för att splittra och försvaga vĂ„rt folk pĂ„ den politiska arenan, vilket du och andra lika synade accepterar och dessutom försöker att göra klyftan Ă€nnu större.

HB 130729 - 14:32

Till den trĂ„ngsynte ”gabbara” /// Yes, jag Ă€r syrian och du ocksĂ„ Ă€r syrian om du verkligen Ă€r assyrier, men jag tvekar om du Ă€r det. Jag undrar, hur mĂ„nga gĂ„nger behövs det att förklara för dig och lika trĂ„ngsynta bland vĂ„rt folk syrianer Ă€r assyrier och assyrier Ă€r syrianer och dessutom namnet pĂ„ degens Syrien Ă€r en förkortning av Assyrien, kontinuiteten av det Assyriska imperiet.

Ashur 130729 - 14:18

Nu gÀller det för förÀldrarna att verkligen skicka sina barn dit sÄ att de lÀr sig assyriska ordentligt. Det Àr en sak att bara skriva under att de tror pÄ idén. Nu gÀller det att verkligen stÄ för det ocksÄ och jag rÀknar med att kyrkan stödjer detta dÄ de sjÀlva inte har en ordentlig verksamhet för vÄrt sprÄks överlevnad.

Suryoye 130729 - 12:15

Tycker att skolan ska placeras i ex. Hovsjö dÄ det finns hög koncentration av assyrier dÀr

Ninveh 130729 - 12:02

Tack // Suryoye // för din upplysning. Det Àr glÀdjande att Elafskolan startar och dessutom sÄ bred för alla dessa Äldrar. Jag Àr verkligen stolt över det fina arbete de ansvariga Ästadkommit och hoppas vi alla inser det stora vÀrdet av denna verksamhet. Lycka till med denna betydelsefulla och mycket viktiga skola för vÄra kÀra barn och ungdomar i framtiden. Tack.

Suryoye 130729 - 03:19

Ninveh// Edessa skolan i Norsborg Àr bara en skola för förskola och klasserna 1-4.. den assyriska skolan Elafskolan Àr sin första i sitt slag bland vÄrt folk, det Àr en förskola samt grundskola frÄn Är 1-9.. http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.2152871-gront-ljus-for-assyrisk-friskola

AWR 130728 - 21:16

Öst och vĂ€st...va löjligt..vi Ă€r alla Ashuraye..punkt slut..

pulka 130728 - 19:38

nÀr man sÀger till syrianskojen att vi e samma folk nekar dom. lÄt oss satsa stort under vÄr tide nu . senare kommer dom joina. alltsÄ sluta tÀnk pÄ dom

gabbara 130728 - 17:25

HB// om du nu har tröttnat, sÄ undrar jag varför du skriver som om du vore en 10 Äring.. jag har skrivit det förr o gör det igen sÄ att du kommer ihÄg det.. de e sÄ att vi har i 30-40Är försökt komma nÄn vart med dina kÀra bröder/systrar(syrianer/arameer) utan att lyckas o sÄ har vi försökt med kaldeer i nÄgra hundra Är utan att lyckas, sÄ vad gör man dÄ, jo vi sköter vÄrt o dina kÀra bröder/systrar (syrianer/arameer) sköter sitt o kaldeerna sitt... ps.. jag tror att du Àr syrian, o du ska hÄlla dig till bahro suryoyo o suryoyo sat

HB 130727 - 15:07

Till er alla kompromissĂ€lskare/// Jag sjĂ€lv hade tröttnat pĂ„ den trĂ„ngsynte ”gabbara”. Jag Ă€r tacksam för er agerande mot hans fanatiska uttalanden. Enligt min mening gör ”gabbara” och lika synade mer skada Ă€n nytta för assyrianism och för vĂ„rt folk i sin helhet. Splitringen under historiens gĂ„ng har varit den vĂ€rsta fienden för vĂ„rt folk och nu Ă€r vĂ„rt folks existens hotat mer Ă€n nĂ„gonsin, om vi inte enas pĂ„ nĂ„got sĂ€tt i en snar framtid, Ă„tminstone pĂ„ den politiska.

Simon 130727 - 14:16

Tihe amo Othuroyo/Suryoyo!!!

Mofasa 130727 - 09:04

till gabbara, onödig kommentar. Vad har det ena med det andra att göra. Fokusera pÄ det positiva vi assyrier gör och skit i vad andra gör.

Intresse 130727 - 00:52

Jag undrar över hur Aprendere Skolor AB kommer att sköta lÀrarfrÄgan nÀr det gÀller ex modersmÄlslÀrarna och deras utbildning för att uppnÄ ett bÀttre resultat?

Suryoye 130727 - 00:18

gabbara// Vem bryr sig om de analfabeterna? underbart att vi startar en Assyrisk skola! lÀnge leve Assyrien och alla Suryoye!

Ninveh 130726 - 22:51

Gabbara// om jag inte har fel sĂ„ har vĂ€l den syrianska sidan startat Edessa skolan i Botkyrka kommun. Denna skola har funnits i ett par Ă„r. Jag vet inte hur undervisningsplanen ser ut, vilka sprĂ„k och Ă€mnen de satsar pĂ„? Gabbara, jag hoppas att vi börjar respektera varandra oavsett vad vi har för nationalitet. Även om vi Ă€r tvĂ„ bröder/tvĂ„ systrar och den ene kallar sig assyrier och den andre syrian, sĂ„ Ă€r det viktigaste att vi respekterar varandra och försöker samarbeta sĂ„ lĂ„ngt det gĂ„r. Vi har fĂ„tt uppleva de vĂ€rsta konsekvenserna av denna tragiska konflikt, hela folket fĂ„r betala ett högt pris för sĂ„dana dumheter. Vi mĂ„ste börja att samarbeta, det Ă€r det bĂ€sta för vĂ„rt folk.

gabbara 130726 - 20:20

jag sitter hÀr hemma o rullar tummarna och tÀnker vad syrianerna (arameerna) med daniel yalin, david dag, jean azar och sist o inte minst the president of arameans poeple jooonnnyy meeeesso the arameans pass fixers, ska hitta pÄ? ska dom starta en syriansk (arameisk) skola sÄ att deras barn ska lÀra sig sprÄket, men vilket sprÄk? arabiska, kurdiska eller turkiska..? GRATTIS

guldbruna ögon 130726 - 12:17

Det hÀr pÄverkar inte pÄ nÄt sÀtt missförhÄllanderna i SödertÀlje. Det Àr i stort sÀtt i samma princip som att öppna en golfklubb. Det viktigaste Àr att det Àr ingen som sÀger att det inte finns assyrier idag. I dag har Assyrier blivit vÄr identitet!

jojo 130725 - 18:51

Respekt - frÄn en som kallar sig syrian.

Ninveh 130725 - 18:43

Äntligen en skola för vĂ„ra kĂ€ra barn att lĂ€ra sig sitt sprĂ„k ordentligt och dessutom att kunna behĂ„lla sprĂ„ket och utvecklas.Mitt glĂ€dje har inga grĂ€nser. Tack alla ni eldsjĂ€lar som jobbat för att detta skulle vara möjligt. Hoppas att SödertĂ€ljekommun följer Skolinspektionens linje och hjĂ€lper till att lösa lokalfrĂ„gan. Jag tror inte pĂ„ nĂ„gon segregation, barnen kommer att fĂ„ ett fantastiskt sprĂ„k som Ă€r vĂ€ldigt rik med mening och betydelse. Dessutom kommer de att bli Ă€nnu mer stĂ€rkta i svenskan och andra Ă€mnen. Tack för en fantastisk insats. Hoppas att detta projekt sprids Ă€ven till andra kommuner i framtiden.

Qamishli 130724 - 15:49

assyrierna hÀr i Sverige Àr djupt indoktrinerade av mÄngkulturpropagandan och röstar dÀrefter. I det lÀge som vi assyrier befinner oss i nu sÄ tynar vi bara bort, tyst och stilla. Assyrierna anpassas in i samhÀllet och förÀndras för att smÀlta in och ihop med alla andra folk sÄ att de om tvÄ-tre generationer inte lÀngre finns.

Qamishli 130724 - 11:33

det hÀr tycker jag Àr utmÀrkt o hoppas att med Ären kunna utveckla och bredda verksamheten eftersom det hÀr Àr livsviktigt för vÄrt utarmade decimerade folkgrupp. mÄngkultur dödar oss och den ska vi inte vara delaktiga i utan kÀmpa för vÄr etniska överlevnad dÀrför tycker jag att detta Àr ett steg i rÀtt riktning för vÄr överlevnad.

AWR 130724 - 11:32

BÀsta nyheten jag lÀst..lycka till med allt...

Johannes 130724 - 10:01

Wow, grymt jobbat Ninos och alla inblandade! Hoppas kommunen skÀrper sig dock och Àndrar sig i frÄgan, en assyrisk skola Àr nÀmligen oerhört viktigt för elever med assyrisk bakgrund i SödertÀlje. SprÄket i SödertÀlje Àr bedrövligt.

bubblan 130724 - 09:34

Assyrier har kommit till Sverige med förhoppningen att leva ett drÀgligt liv under svenska lagen. Men hÀr ser man inte Sverige - Vi vill bevara vÄra rötter, och inte vara en del av en ondskefull plan. Detta Àr vÄr rÀtt lika mycket som andra minoriteter fÄr utöva sin rÀtt.

johnny ashuri 130724 - 01:04

Ett mycket bra initiativ.